اجاق گاز وسیله ای است برای امر پخت و پز که در تمام روز مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در طول زمان، مجهز به امکانات بیشتر و بهتری شده است و در حال حاضر مدل های متنوعی از اجاق گاز تولید شده تا متناسب با طراحی مدرن آشپزخانه شما باشد.
از بهترین مشخصات بهترین اجاق گاز ها می توان به داشتن فر، تعداد شعله‌ها، داشتن تایمر و رنگ بدنه‌ی و … اشاره کرد. اما اولین نکته برای انتخاب یک اجاق گاز، طراحی آشپزخانه شما می باشد. که با توجه به آن می توان از نظر کاربری اجاق گاز را به سه دسته تقسیم نمود؛ اجاق گاز مبله (فردار یا کابینتی)، اجاق گاز صفحه ای و اجاق گاز رومیزی.
اجاق گاز مبله (فردار یا کابینتی)
سالهای متمادی استفاده از اجاق گازهای مبله در آشپزخانه تمامی خانه ها متداول بود. درانواع قدیمی تر این نوع اجاق گازها فقط شعله های مرکزی و یک محفظه فر برای پخت و پزهای خاص وجود داشت که امروزه در این نوع اجاق گازها قابلیت های زیادی مانند انواع کباب پز، جایگاه های خاص برای ماهی تابه ، سرخ کن ها بزرگ و … اضافه شده است. تعداد شعله های این نوع اجاق گازها معمولا 4 یا 5 شعله است. اجاق گازهای مبله مثل انواع صفحه ای دارای سه نوع مختلف: گازی – تمام برق – برق و گاز هستند.
از معایب اجاق گازهای مبله می توان به این موارد اشاره کرد:

•    سنگین بودن
•    تنوع کم در هنگام انتخاب نسبت به گازهای رومیزی و صفحه ای
•    اشغال فضای زیاد

اجاق گاز صفحه ای

اجاق گاز های رومیزی یا صفحه ای و به اصطلاح توکار مختص آشپزخانه های کوچک طراحی شده و زیبایی ظاهری آنها توجه بسیاری از خریداران را به خود جلب کرده است. در صورتی که این مدل اجاق گازها چندان برای آشپزی و استفاده ایرانی مناسب نیستند ولی یکی دیگر از گزینه های اجاق گاز کوچک برای خانه هایی که فضای کافی ندارند محسوب می شوند. در این نمونه های رومیزی، تنها دارای شعله می باشند و دیگر قابلیت فر و یا گریل را ندارند و در صورت نیاز می توانید فر را به صورت جداگانه خریداری کنید.
اجاق گازهای توکار خود به سه دسته تقسیم می شوند:

۱. برقی ۲. گازی ۳. برقی-گازی

  • اجاق گازهای تو کار برقی:

صفحه اجاق گازهای برقی از شیشه‌–سرامیک است. به دلیل مصرف بالای برق در این نوع اجاقها و ارزان و در دسترس بودن گاز در ایران، این اجاقها در کشورمان کمتر مورد مصرف قرار می‌گیرد.

  • اجاق گازهای توکار گازی:

این  اجاق گازها امروزه طرفداران زیادی دارد و به شما این حق انتخاب رو می دهد که اجاق گازتان را از ۱ تا ۶ شعله نسبت به فضایی که دارید انتخاب کنید.
انواع اجاق گازها از نظر شکل ظاهری :

۱.استیل       ۲.شیشه       ۳.استیل-شیشه      ۴.شیشه ای سرامیکی

  • اجاق گازهای صفحه ای از نوع شیشه ای:

این دسته از اجاق گازها دارای ظاهری بسیار زیبا هستند که امروزه انواع آنها با شیشه نشکن در بازار وجود دارد. شیشه نشکن استفاده شده در این اجاق گازها قدرت بالایی در برابر ضربه های ناشی از افتادن ظرف بر روی اجاق دارند. این شیشه ها در کوره با  دمای ۱۸۰ درجه سانتی گراد حرارت دیده اند و در برابر تغییر دما مقاوم هستند.از طرفی دیگر در این شیشه ها از ترکیبات پلاستیکی استفاده شده است که به صورت ضد خش ارائه می گردد. اگر می خواهید از ظرف بزرگتر از سایز چدنی استفاده کنید توصیه می شود از چدنی کمکی استفاده کنید تا فاصله ظرف از شیشه بیشتر شود.

  • اجاق گاز صفحه ای از نوع استیل:

این نوع از اجاق گاز به دو دسته ساده و آجدار تقیسم می شوند .اجاق گازهای استیل ساده به علت سهولت در نظافت بیشتر از نوع آجدار مورد استقبال قرار گرفته اند؛ زیرا پاک کردن لکه روغن و غذا روی استیل آجدار به سختی انجام می شود و تنها مزیت استیل آجدار ضد خش بودن آن است. پس در هنگام تمیز کردن اجاق گازهای استیل ساده دقت بیشتری نمائید که روی آن خش نیفتد .

  • اجاق گازهای ترکیبی:

این مدل از اجاق گازها از ترکیب شیشه و استیل ساخته شده اند و تمام مزیت های اجاق گاز شیشه ای را دارا هستند و دور تا دور گاز و قسمت شعله های آن نوار استیل کشیده شده است که علاوه بر زیبایی مقاومت آن دو چندان شده است.

  • اجاق گاز سرامیکی:

تنها تفاوت آن در جنس صفحه به کار رفته در این نوع اجاق گاز است که از جنس سرامیک نشکن می باشد.

اجاق گاز رو میزی:

این روزها انواع مختلفی از گازهای رومیزی در بازار موجود هستند که از جمله آنها می توان اجاق گازهای رومیزی استیل، سرامیکی و شیشه ای اشاره کرد.
اجاق گازهای رو میزی استیل معمولا به دو شکل ساده و آجدار در بازار موجود هستند ، که به علت اینکه نظافت این نوع ساده آسان تر است بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.
اجاق گازهای رومیزی سرامیکی از مقاومت بالای حرارتی برخوردارند و با ریختن اتفاقی آب سرد روی آنها امکان ترک خوردن ندارند. در برابر عواملی مثل سایش ، گردو غبار و چربی مقاوم هستند.
دراجاق گازهای رومیزی شیشه ای تنوع بسیار بالاست. در این نوع گازها از شیشه های نشکن که تحمل درجه حرارت های بالا را دارند استفاده شده است. بهتر است پس از طبخ غذا کاملا سطح شیشه ای از لکه و چربی پاک شود و این لکه ها روی شیشه برای مدت طولانی باقی نمانند، که این مساله باعث ماندگاری و زیبایی این محصول درطولانی مدت می شود.