صفحه اصلی / آموزش آشپزی / دستور پخت آش میوه اردبیل

دستور پخت آش میوه اردبیل

روش های پخت آش میوه اردبیل، آش مخصوص چهارشنبه سوری

این آش رشته در اردبیل به نام اریشتَ آشی معروف است و در مراسم‌هایی مانند چهارشنبه سوری، پشت پا برای عزیزانی که زیارت می روند و در سفره های نذری و افطاری ها پخته می شود کسانی که آش دوغ اردبیل را خورده اند این آش رشته خوشمزه را هم امتحان کنند.

مواد لازم : برای تقریبا ۱۰ الی ۱۲نفر

 رشته آش ۳۵۰ گرم
 کوفته قلقلی ریز با گوشت چرخ کرده و پیاز و نمک و فلفل  ۲۰۰ الی ۲۵۰ گرم
 قیسی زردآلو، آلو زرد، آلوچه، گوجه سبز از هر کدام ۶ الی ۷ عدد
 آلبالو  یک چهارم پیمانه
 چغندر پوست کنده و مکعبی کوچک خرد شده  در صورت تمایل ۲ عدد
 نخود و لوبیا  از هر کدام ۱/۳ پیمانه
 عدس  نصف پیمانه
 رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
سرکه به مقدار لازم
پیاز داغ و نعناع داغ به مقدار لازم

طرز تهیه آش میوه اردبیل :

برای طرز تهیه آش اردبیل، ابتدا مراقب باشید آلبالو ها شور نباشند. در اینصورت خیس کنید و چندبار آب آن را عوض کنید.

حبوبات را از قبل خیس کنید و بعد با کمی آب و نمک و زردچوبه بگذارید خوب بپزند.

سپس داخل یک قابلمه بزرگ و جادار پیاز داغ را درست کنید و مقداری را برای تزیین آش بردارید و کمی بگذارید بماند. اکنون کمی رب گوجه بزنید و تفت بدهید. (می توانید رب گوجه را بعدا همراه با میوه ها بریزید)

حبوبات پخته و میوه ها را ( که قبلا شسته و خیس کردید) به همراه کوفته قلقلی ها (یا خام یا تفت بدهید) با کمی آب یا آب گوشت و یا آب مرغ اضافه کنید.

می توانید از عصاره های گوشت یا مرغ استفاده کنید اگر می خواهید از عصاره ها استفاده کنید مراقب نمک غذا باشید زیرا عصاره ها حاوی نمک و ادویه هستند.

زمانی که میوه ها نرم شدند و پختند، رشته را بریزید.

تا زمانی که رشته ها بپزند گهگاهی آش را هم بزنید تا ته نگیرد و اگر آب آن کم شد مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.

این آش مزه ملسی دارد در آخر آش میوه را داخل ظرف بکشید و با کشک و پیاز داغ و نعنا داغ و کوفته قلقلی و فلفل قرمز دلمه ای تزیین کنید و یا فقط با سرکه نوش جون کنید.

مواد لازم برای تهیه آش رشته اردبیل :

برگه قیسی و آلبالو خشک  از هرکدام یک پیمانه
 آلو بخارا، آلو قرمز خشک شده و زغال اخته از هر کدام یک پیمانه
 عدس نصف پیمانه
نخود ۱/۳ پیمانه
 لوبیا چیتی ۱/۳ پیمانه
 رشته آش ۴۰۰ گرم
 گوشت چرخ کرده  ۲۰۰ گرم
 پیاز  ۳ عدد
نعناع ۲ قاشق غذاخوری
سیر ۴ حبه
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
آبغوره به مقدار لازم
شکر به مقدار لازم
لواشک چند تکه کوچک
نمک و زردچوبه و فلفل به مقدار لازم

طرز تهیه آش رشته اردبیل :

ابتدا برگه قیسی، آلبالو، آلو قرمز، آلوبخارا و زغال اخته را کاملاً تمیز بشویید و در قابلمه بریزید و آب اضافه کنید تا با میوه‌ها بجوشد سپس حبوبات را که قبلاً پخته شده است اضافه کنید. رب گوجه فرنگی، آبغوره، نمک و در صورتی که طعم شیرین را دوست دارید کمی شکر و لواشک را اضافه کنید و اجازه دهید آش بپزد. پس از آن، گوشت چرخکرده و یک عدد پیاز را به صورت کوفته قلقلی تهیه کرده و به آش اضافه کنید. در آخر رشته ها را اضافه کنید. در این فاصله پیاز و سیر را خرد و سرخ کنید. بعد از اینکه خامی رشته ها از بین رفت و آش جا افتاد آن را در ظرف بریزید و با پیاز داغ و نعناع داغ تزئین کنید.

طرز تهیه آش رشته اردبیل (اریشتَ آشی) :

مواد لازم برای آش رشته اردبیل:

 حبوبات پخته (نخود ،لوبیاقرمز،عدس،لوبیا سفید) از هر کدام ۱ پیمانه
 ذغال اخته خشک یا فریز شده یا تازه  ۱/۴ پیمانه
آلبالو خشک یا تازه با فریز شده  ۳/۴ پیمانه
آلو بخارا ۵ یا ۸ عدد
گوجه سبز تازه یا فریزشده یا خشک ۵ یا ۸ عدد
برگه زردآلو (قیسی) ۸ یا ۱۰ عدد
 رشته آش ۱ بسته
 نعنا داغ و پیاز داغ برای تزیین به میزان لازم
 نمک و زرد چوبه به میزان لازم

طرز تهیه آش رشته اردبیل (اریشتَ آشی) :

ابتدا آب را بجوشانید (از آب قلم یا آب گوشت هم می توانید استفاده کنید.)

میوه های خشک را که قبلا شسته اید اضافه کنید. (دقت کنید که در این مرحله فقط میوه های خشک را اضافه کنید.)

بعد از اینکه میوه ها پختند حبوبات را اضافه کنید. (میوه ها را در حدی بپزید که له نشوند.)

بعد از اینکه چند جوش زد، رشته را اضافه کنید. (رشته را خرد نکنید چرا که داخل آش خمیر می شود، از وسط نصف کنید کافی است.)

روغن، نمک، زردچوبه و رب را هم اضافه کنید. حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه بعد که آش جا افتاد آش را در ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ و نعنا داغ خلال بادام، خلال پسته، گردو خرد شده و زرشک تزیین کنید.

نکات مهم و کلیدی برای تهیه آش میوه اردبیل:

 آش میوه به هیچ گونه سبزی نیاز ندارد.

 این آش را با کشک و سرکه و یا آبغوره میل می کنند.

 به دلیل اینکه داخل اش ميوه اردبيل، از انواع میوه های خشک هسته دار استفاده می شود، بنابراین موقع خوردن آش میوه، مراقب دندان هایتان باشید. هر چند که خوردن آش میوه حتی با وجود هسته ها هم لذت بخش و هم بسیار ساده است و به هیچ عنوان اذیت کننده نیست.

 در صورت دلخواه می توانید برای درست کردن اش ميوه اردبيل از میوه های تازه به جای میوه های خشک استفاده کنید.

 طعم آش میوه معمولا ملس است اما طعم آن کاملا سلیقه ایست و به ذائقه شما بستگی دارد. شما می توانید بسته به ذائقه خود از میوه های ترش بیشتر از میوه های شیرین استفاده کنید و یا اگر آش میوه ملس دوست دارید نسبت میوه ها را طوری در نظر بگیرید که آش میوه زیاد ترش نشود. برخی برای ترش تر شدن آش میوه از گوجه سبز نیز داخل آش میوه اردبیل استفاده می کنند.

 در صورت دلخواه به جای استفاده از عصاره مرغ و گوشت می توانید از آب قلم هم استفاده کنید. قلم را داخل آب بپزید و آب آن را صاف کنید و داخل آش رشته استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *